Sursele de lumina cu LED

Sursele de lumina cu LED

Conceptia de LED este una noua, eficienta ce face parte dintr-o tehnologie avansata.

Viitorul apartine tehnologiei LED

Produsele de iluminat tip LED va ajuta sa economisiti energie electrica, este un produs eco si inlocuieste lampile clasice. LED-urile va pot oferi inlocuirea neonului si a becului fara sa regretati si in acelasi timp sa economisiti bani.

Ierarhia este in felul urmator :

  • trecut - bec
  • prezent - neon
  • viitor - bec LED

Tehnologia LED este una imbucuratoare pentru toti utilizatorii, intrucat se reduc costurile pentru factura de energie electrica.

LED. Ce este un LED?

Conceptul LED inseamna Dioda Emitatoare de Lumina (Light Emitting Diode).  Efectiv LED-ul este o sursa de lumina mica, insotita de un circuit electric ce ofera modularea formei radiatiei luminoase. Sunt utilizate ca indicatori in cadrul dispozitivelor electronice, dar din ce in ce mai mult au inceput sa fie utilizate in aplicatii de putere ca surse de iluminare sau ca mediu de dispunere electronica a mesajelor informative ori publicitare.

Becul cu LED VS cu Bec incandescent ( clasic )

Care sunt avantajele ? Cuvantul de baza este economia de energie si de costuri suplimentare.

Mai jos gasiti detalii cum functioneaza :

- Becul da nastere luminii printr-un filament care intra in contact cu sursa de energie electrica, rezultand filamentul incandescent, care genereaza lumina si caldura.

- LED-ul creeaza lumina printr-un “procedeu rece”, care intra in contact cu amperajul electric semiconductor ( exemplu galiu, arsen sau fosfor), fiind stimulati de miscarea electronilor, generand fotoni care sunt perceputi de ochiul uman sub forma de lumina. Nu contine nicio substanta periculoasa, nu se incing si nu iau foc.

Becul transforma 95% din curentul electric consumat in caldura ce se pierde si este un dezavantaj.

Avantajul primordial pentru bugetul oricarei gospodarii se realizaza la sfarsitul anului o economie de 149 Lei / 362880 Wh.

Compatibilitate:

- Becurile cu LED sunt confectionate cu acelasi model de dulie ca cel al becurilor obisnuite : E27, E14, GU10, MR16, "Mignon" E14.

Luminozitate :

-LED-ul nu are nevoie de lentile pentru a imprima culoarea

-Becul are lentile care diminueaza mult intensitatea luminii.

Datorita faptului ca filament devine incandescent, acestea incalzesc lentilele pe care le lumineaza, astfel se produce decolorarea si chiar topirea lentilelor.

Paleta de culori si semiconductori LED :

- rosu si infrarosu – AlGaAs

- verde – AlGaP

- rosu-orange, orange, galben si verde – AlGaInP

- rosu, rosu-orange, orange si galben – GaAsP

- rosu, galben si verde – GaP

- verde, verde-smarald si albastru – GaN

- ultraviolet apropiat, albastru-verzui si albastru – InGaN

- albastru – ZnSe

- ultraviolet – Diamant (C)

- de la ultraviolet apropiat pana la ultraviolet indepartat – AlN, AlGaN

- alb rece

- alb cald

De ce apar probleme si LED se strica?

Cititi cu atentie urmatoarele indicatii:

1. Verificarea sursei de alimentare : Este important ca aceasta sa fie de 12V. Pentru a evita o posibila problema, este bine avem un transformator cu nivelul de tensiune stabilizat

2. Transformatorul utilizat pentru alimentam produsul sa furnizeze curent DC – curent redresat

3. Cum putem afla tipul sursei de alimentare ca produsul sa functioneze fara probleme? Exemplu: daca alegem modul-ul 5084UW-30-12V, curentul absorbit de acesta este de 200 mA. Sa presupunem ca doriti amplasarea a 20 module a câte 200 mA, curentul absorbit de acestea va fi 20X200 mA=4000 mA=4 A, deci avem nevoie de o sursa de 4 A, dar este indicat ca aceasta valoare sa fie supradimensionata cu 20%. in acest caz avem nevoie de un transformator de 5A 12V DC.

4. Daca apar nelamuriri sau intrebari in legatura cu sursele de alimentare, consultati-va cu o persoana din domeniul tehnic.

Etapa urmatoare in dezvoltarea LED-urilor este OLED-urile.

OLED-urile (diode organice emitatoare de lumina) functioneaza similar LED-urilor, dar utilizeaza material semiconductor organic. incorporate in panouri ultrasubtiri, OLED-urile emit o lumina difuza care poate interactiona cu dumneavoastra.

Printr-un senzor lumina poate deveni mai puternica sau se poate estompa prin simpla trecere a mainii in apropierea sursei.

OLED-urile sunt transparente atunci când sunt oprite, oferind vizibilitate în afara vehiculului şi lăsând să pătrundă lumina naturală, dar sunt şi o sursă de lumină atunci când sunt puse în funcţiune.

Important/ Noutati

In viitorul apropiat cetatenii vor fi amendati daca vor mai folosi becurile traditionale.

Facand parte din Uniunea Europeana trebuie sa ne aliniem pe toate planurile la fel ca restul statelor mebre.

Interzicerea becurilor clasice incandescente

 

In data de 18 martie 2009 a fost adoptat Regulamentul (CE) nr. 244/2009 al Comisiei Europene pentru implementarea Directivei 2005/32/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea

Acest articol a fost publicat pe data de sâmbătă 07 aprilie, 2012.
Spune unui prieten
Recomanda acest articol unui prieten:
Adresa e-mail:  
 
Traducere