Rolul de baza al acestui dispozitiv este vizualizarea si masurarea parametrilor semnalelor electrice in functie de timp. Unele osciloscoape permit si studierea dependentei dintre doua semnale la un anumit moment de timp. In prezent, domeniul de frecvente la care se pot vizualiza semnalele este larg, de la sute de MHz (osciloscoape in timp real) pana la sute de GHz (osciloscoape cu esantionare). Unele instrumente pot doar sa examineze semnalul instantaneu, pe cand altele, cu memorie, sunt capabile sa inregistreze o singura aparitie a semnalului pentru a o reda ulterior. Exista osciloscoape analogice sau digitale; in acest din urma caz, semnalul electric este convertit in forma numerica.

   Ceea ce face ca un semnal instantaneu sa devina o imagine este componenta principala a osciloscopului, tubul catodic. Fenomenul pe care se bazeaza functionarea acestuia este acelasi ca la televizoare sau monitoare catodice – devierea electronilor aflati intr-un camp electric sau magnetic, insa, spre deosebire de acestea, tubul catodic al osciloscopului este capabil de lucru cu semnale avand frecvente mult mai mari.

   
   Tunul electronic genereaza si accelereaza fasciculul de electroni; acesta are tendinta de imprastirere, de aceea este dirijat intr-o alta zona, in care un ansamblu de electrozi are rolul de a concentra fasciculul, astfel ca, in final, la nivelul ecranului ceea ce se obtine este imaginea unui punct luminos. Dupa ce a fost eliminata problema divergentei, electronii trec printre doua armaturi metalice verticale; in cazul in care intre acestea exista o diferenta cat de mica de potential, fasciculul este deviat spre placa avand potentialul cel mai mare, ceea ce conduce la deplasarea orizontala a punctului luminos pe ecranul osciloscopului. Cu cat este mai mare diferenta de potential dintre cele doua armaturi, cu atat deplasarea punctului va fi mai mare. Responsabile de controlarea miscarii in plan vertical a punctului luminos sunt doua armaturi orizontale care functioneaza exact pe acelasi principiu descris mai sus. La cresterea potentialului pe una din ele, fasciculul electronic este atras spre acea zona, iar punctul luminos de pe ecran se deplaseaza pe verticala. Diferenta de potential de pe armaturile orizontale este proportionala cu tensiunea instantanee a semnalului electric. Apare insa problema variatiilor foarte mici al tensiunii instantanee a semnalului, care ar putea greu de perceput de catre fasciculul electronic, sau a variatiilor foarte mari care s-ar traduce intr-o incadrare defectuoasa a imaginii descrise de punctul luminos pe ecran. Aceasta este rezolvata cu ajutorul unui amplificator ce are rolul de a amplifica sau atenua convenabil semnalul.

Acest articol a fost publicat pe data de miercuri 17 august, 2011.
Spune unui prieten
Recomanda acest articol unui prieten:
Adresa e-mail:  
 
Traducere