Cum functioneaza televiziunea digitala?

Cum functioneaza televiziunea digitala?

Digital Video Broadcasting (DVB) este o suita de standarde pentru televiziune digitala acceptate pe plan international Standardele DVB sunt mentinute de DVB Project , un consortiu industrial international cu mai mult de 270 de membri, si ele sunt publicate de catre un Comitet Tehnic Comun al European Telecommunications Standards Institute (ETSI), Comitetul European pentru Standardizare Electrotehnica  si European Broadcasting Union (EBU). Interactiunea dintre sub-standardele DVB  este descrisa în "cartea de bucate" DVB. [1] Multe aspecte ale DVB sunt brevetate , inclusiv elemente ale codarii video si audio MPEG.
 
Sistemele DVB distribuie date folosind o varietate de abordari, inclusiv:
satelit : DVB-S , DVB-S2 si DVB-SH
DVB-SMATV pentru distributie prin SMATV
cablu : DVB-C , DVB-C2
televiziunea terestra : DVB-T , DVB-T2
televiziune digitala terestra pentru handheld-uri : DVB-H , DVB-SH
microunde : folosind DTT ( DVB-MT ), MMDS ( DVB-MC ), si / sau MVDS standarde ( DVB-MS )
 
Aceste standarde definesc stratul fizic si stratul de legatura între date al sistemului de distributie. Dispozitivele interactioneaza cu stratul fizic printr-o interfata paralela sincron (SPI), interfata seriala sincrona (SSI), sau interfata seriala asincrone (ASI). Toate datele sunt transmise în fluxuri de transport MPEG cu unele constrângeri suplimentare (DVB-MPEG). Un standard pentru distributia temporala comprimata la dispozitive mobile (DVB-H) a fost publicat în noiembrie 2004.
 
Aceste sisteme de distributie difera în principal prin modularea sistemelor utilizate si codurile de corectare ale erorilor folosite, din cauza constrângerilor tehnice diferite. DVB-S ( SHF ) utilizeaza QPSK , 8PSK sau 16 - QAM . DVB-S2 utilizeaza QPSK, 8PSK, 16APSK sau 32APSK, la decizia de radiodifuzori. QPSK si 8PSK sunt doar versiunile folosite în mod regulat. DVB-C ( VHF / UHF ) utilizeaza QAM : 16-QAM, 32-QAM, 64-QAM, 128-QAM sau 256-QAM. În final, DVB-T (VHF / UHF) utilizeaza 16-QAM sau 64-QAM (sau QPSK), în asociere cu COFDM si poate sprijini modulare ierarhica .
 
Caietul de sarcini DVB-T2 a fost aprobata de catre Consiliul director DVB în iunie 2008 si trimis la ETSI în vederea adoptarii ca un standard oficial. ETSI a adoptat standardul la 09 septembrie 2009.
 
Standardul DVB-T2 ofera o receptie TV mai robusta si creste rata de biti posibila cu peste 30% pentru emitatori unici(ca în Marea Britanie) si ar trebui sa creasca rata de biti maxima cu peste 50% în marile retele de frecventa unica (ca în Germania, Suedia).
 
În afara de audio digitale si video digitale de transport, DVB defineste, de asemenea, conexiunile de date (DVB-DATA - EN 301 192) cu canale de retur (DVB-RC) pentru mai multe mass-media ( DECT , GSM , PSTN / ISDN , satelit , etc) si protocoalele ( DVB -IPTV : Internet Protocol ; DVB-NPI: protocol de retea independent).
Tehnologii mai vechi, cum ar fi teletext (DVB-TXT) si verticale blanking interval de date (DVB-VBI) sunt, de asemenea, sustinuta de standarde pentru a usura de conversie. Cu toate acestea, pentru multe aplicatii alternative mai avansate, cum ar fi DVB-SUB pentru subtitrarea sunt disponibile.
 
Televiziunea digitala terestra (sau DVB-T - Digital Video Broadcasting – Terrestrial) este un sistem de transmisie tv care foloseste normele DVB-T, ISDB si ATSC în benzile de unde VHF-III / UHF-V deja utilizate la transmisiile terestre analogice.
 
Avantaje
Digitalizarea difuzarii are mai multe avantaje: un numar sporit de canale tv pe aceeasi frecventa, o imagine de o calitate remarcabila, un sunet de înalta fidelitate (Dolby, 5.1, imagine 16/9, etc), servicii auxiliare.
 
Cum functioneaza?
Procedeul este simplu: semnalul analogic al unui canal este digitalizat (numerizat), compresat (micsorat) si multiplexat (amestecat) cu alte canale. Semnalul astfel obtinut este transmis de aceeasi maniera ca si în televiziunea analogica pâna la telespectator; acesta, cu ajutorul unui tuner (selector de canale) digital, integrat deja televizoarelor moderne sau extern în cazul celor mai vechi, separa semnalele canalelor multiplexate si le receptioneaza pe fiecare în parte.
 
Televiziunea Digitala Terestra permite de asemenea transmisia programelor de înalta definitie în formate multiple (16/9, etc).
 
Tehnologia utilizata în SUA se cheama ATSC, în Japonia ISDB-T, iar în Europa si Australia DVB-T; restul tarilor sunt în acest moment indecise. ISDB-T este similara DVB-T si poate utiliza câteodata aceleasi receptoare.
 
Diferente
Facând o comparatie între cele trei standarde observam ca bazele lor sunt comune.
 
Diferentele constau în utilizarea spectrului electromagnetic (de la o ergonomie bine gandita in cazul DVB-T la o "risipa de lux" in cazul ATSC).
 
ATSC permite exclusiv rezolutia maxima 1920/1080 pe când DVB-T permite rezolutia de baza 720/1080 cât si cea maxima în acest moment 1920/1080. Este finalmente o chestiune comerciala, ca si în cazul DVD-urilor zonate ce un pot fi "citite" pe orice player - Zona 1 America, Zona 2 Europa etc.
 
DVB-T este o abreviere pentru Digital Video Broadcasting - Terrestrial, este consortiul european DVB bazat pe standardul pentru transmiterea si difuzare a televiziunii digitale terestre, care a fost publicat pentru prima oara în 1997  , si difuzat prima data în Marea Britanie în 1998. [2 ] Acest sistem transmite comprimat audio digitale , video digitale si alte date într-un flux de transport MPEG , folosind codificate ortogonale frecventa de multiplexare prin divizarea (COFDM sau OFDM) modulare.
 
 
Mai degraba decât efectuarea de date pe un singur frecventa radio (RF) de transport, OFDM fabrica prin divizarea fluxul de date digitale într-un numar mare de fluxuri digitale mai lent, fiecare dintre care moduleaza digital un set de frecvente aflate la distante mici de transport învecinate. În cazul DVB-T, exista doua optiuni pentru numarul de transportatori cunoscute sub numele de 2K-mode sau 8K-mode. 
DVB-T ofera trei sisteme diferite de modulare ( QPSK , 16QAM , 64QAM ).
 
DVB-T a fost adoptat sau propus pentru difuzarea programelor de televiziune digitala prin mai multe tari , folosind în principal VHF 7 MHz si UHF 8  MHz în timp ce Taiwan, Columbia, Panama, Trinidad si Tobago si Filipine utilizeaza canale pe 6 Mhz. 
 
Standardul DVB-T este publicat în EN 300 744, rame structura, canalul de codare si modulare pentru televiziunea digitala terestra. Acesta este disponibil de la ETSI site-ul web, cum este ETSI TS 101 154, Specificatii pentru utilizarea de codificare video si audio în aplicatiile de radiodifuziune bazate pe MPEG-2 Stream de transport, care ofera detalii cu privire la utilizarea unor metode DVB sursa de codificare pentru MPEG- 2 si, mai recent, H.264/MPEG-4 AVC precum si sisteme audio de codare. Multe tari care au adoptat DVB-T au publicat standardele pentru punerea lor în aplicare. Acestea includ carte D- în Regatul Unit, italian DGTVi, [3] ETSI E-Book si Scandivia Nordig.
 
DVB-T a fost dezvoltat în continuare în standardele mai noi, cum ar fi DVB-H (Handheld), acum în functiune, si DVB-T2 , care a fost recent finalizat.
DVB-T ca o transmisie digitala furnizeaza date într-o serie de blocuri de discrete, la rata de simbol. DVB-T este o COFDM tehnica de transport, care include utilizarea unui interval de Garda. Acesta permite receptorului de a face fata unor situatii multipath puternic. Într-o zona geografica, DVB-T permite, de asemenea, o singura frecventa de retea (SFN) functionarea, în cazul în care doua sau mai multe emitatoare care opereaza pe aceleasi date de aceeasi frecventa. În astfel de cazuri semnale de la fiecare emitator în SFN trebuie sa fie aliniat cu precizie de timp, care se face cu informatii de sincronizare in fluxul de calendarul si la fiecare emitator referire la GPS .
 
Lungimea intervalului de paza pot fi alese. Acesta este un compromis între rata de date si SFN capacitate. Cu cât intervalul de protectie mai mare este potentialul zonei SFN, fara a crea interferente intersymbol (ISI). Este posibil sa lucreze în SFNs care nu îndeplinesc conditia de protectie în cazul în care intervalul de auto-interferente este planificat corespunzator si monitorizat.

Acest articol a fost publicat pe data de marĊ£i 09 august, 2011.
Spune unui prieten
Recomanda acest articol unui prieten:
Adresa e-mail:  
 
Traducere