Recomandari generale pentru alegerea prizelor de pamant.

Alegeti electrozi de impamantare verticali care se introduc prin batere in pamant  astfel incat sa aiba rezistenta mare la flambare.
Recomandam dimensiunile minime din tabelul 1 pentru lungimea electrozilor de impamantare
Pentru conductoarele de legare la pamant sunt valabile aceleasi dimensiuni.
Lungimea electrodului de impamantare este foarte importanta in comparatie cu diametrul sau latimea electrodului, acestea avand o influenta minora asupra marimea rezistentei de dispersie.Nu se justifica solutia de crestere a diametrului deoarece o crestere adiametrului de la 1’’ la 2’’ pentru o lungime de 10[m] ar determina o crestere a greutatii de la 24 la 52[kg].
Iar din tabelul.2. rezulta o scadere cu numai 8% a rezistentei de dispersie, ceea ce nu justifica materialul consumat.

Un rationament similar se poate face si pentru electrozii orizontali. Deasemenea, otelul rotund, din ce in ce mai mult folosit, este mai recomandat decat cel lat, deoarece la aceeasi sectiune are o suprafata laterala mai mica si o grosime mai mare, fiind mai rezistent la coroziune

Pentru o concordanta cat mai buna intre valoarea calculata si cea masurata ulterior a rezistentei de dispersie, la executatea prizelor de pamant trebuie sa se respecte urmatoarele:

1.Prizele de pamant sa aiba o legatura electrica cu solul cat mai buna. Electrozii nu trebuie sa fie acoperiti cu vopsea, gudron si alte impuritati.
2.Electrozii orizontali se vor ingropa la o adancime de minim 0.8[m].
3.Electrozii se vor ingropa in stratul de pamant cel mai bun conducator, care se determina prin masuratori geoelectrice.
4.Electrozii se dispun astfel ca influenta lor reciproca sa fie cat mai mica. Ca urmare distanta dintre electrozii orizontalii, montati in paralel, sa fie mai mare decat lungimea lor. Deregula electrozii verticali se monteaza la o distanta de doua oril ungimea lor.
5. La electrozi orizontali lungimea in linie dreapta nu trebuie sa depaseasca 100[m], deoarece impedanta longitudinala, neglijabila la o lungime scurta, ajunge la valori importante.

Acest articol a fost publicat pe data de miercuri 27 martie, 2013.
Spune unui prieten
Recomanda acest articol unui prieten:
Adresa e-mail:  
 
Traducere