Stabilizatorul de tensiune pentru protectia aparatelor electronice si electro-casnice de valoare impotriva fluctuatiilor de tensiune este o idee buna. Am tot auzit si imi rasuna in cap cuvintele "fluctuatii de tensiune". Ce sunt fluctuatiile de curent si cum afecteaza acest fenomen viata, mediul incojurator si aparatura noastra de valoare? 

   Pamantul este in secolul 21 acoperit de o vasta retea de cabluri, menita sa transporte energia electrica de la sursa de productie, la locul si momentul in care este nevoie de energie. Deoarece nu putem stoca energia electrica in cantitati mari si pentru ca energia electrica are o viteza aproape de viteza luminii, omenirea a creat reteaua electrica.
   Acest sistem complex este format din centrale electrice in care se produce energia prin extragerea ei din minerale precum carbunele sau din gaze naturale care pun in miscare generatoare mari de putere. Continuam cu cabluri subterane si aeriene purtate de armate de stalpi si trasee prin care curentul electric circula  pana la punctele de transformare locale. In orase reteaua devine densa si prezenta in toate spatiile care ne inconjoara. Suntem inconjurati de electricitate si aceasta forma de energia a ajuns sa domine stilul nostru de viata.
   Datorita curentului electric ne putem bucura de minunea tehnologiei in toate ariile din viata noastra. In zilele noastre aparatura electrica si electronica a atins un nivel de calitate si performanta fara precedent. Pretul acestor aparate a devenit dimpotriva mai accesibil dar nu de neglijat. Merita deci sa protejam investitia pe care o facem intrun stil de viata mai bun, prin cumpararea de centrala electrica, masina de spalat,  frigider, calculator, sistem audio, televizor cu plasma sau LCD, etc. Revenim astfel la pericolul fluctuatiilor de tensiune. 
  Neregularitatile care apar in furnizarea constanta si neintrerupta cu energie electrica sunt cauzate de foarte multi factori printre care enumeram:
  • probleme la generatoarele de curent din centralele electrice
  • intreruperea sau taierea cablurilor de energie subterane din motive intentionate sau nu
  • utilizarea brusca a unor utilaje de putere mare in regiuni rezidentiale.
  • conditii meteo extreme cum ar fi furtuni, inundatii si chiar eruptii solare.
     
   Dupa cum stim deja cu totii, consumul mare de energie are un efect major asupra mediului. Consumul ridicat de gaze naturale si carbune elibereaza cantitati mari de dioxid de carbon in atmosfera si astfel se produce efectul de sera pe care il resimtim cu totii.  Din acest motiv si si din motive financiare, a luat nastere miscarea verde care sustine productia de energie electrica din surse regenerabile. Soarele, vantul si raurile si oceanele sunt surse de energie teoretic inepuizabile. Dezavantajul lor este lipsa de continuitate, iar pentru cei dintre noi care se vor baza pe surse de curent produse "acasa" trebuie avute in vedere fluctuatiile de tensiune. 

   Tehnologia ne ofera din nou solutia. Primul pas in protejarea aparaturii noastre este un stabilizator de tensiune
Stabilizator de tensiune monofazica cu servo-motor 1000W/1500VA Braun Group
Un stabilizator de tensiune automat este un regulator electric proiectat sa mentina automat un nivel de voltaj, de ex. 220V sau 380V pentru bransamentele la curent trifazic. Alimentarea aparatelor electronice si electro-casnice prin intermediul unui stabilizator de curent adecvat pentru puterea consumatorilor, asigura si protejeaza in cel mai direct mod televizorul cu plasma, calculatorul, frigiderul, centrala termica, etc.
   Stabilizatoarele de tensiune pot fi folosite individual pentru fiecare aparat in parte sau general prin montarea unui stabilizator de putere mare (peste 5000W) pentru stabilizarea tensiunii pentru toate aparatele electrice si electronice din locuinta. 

Va prezentam in continuare un stabilizatoarele din seria EA-SVC, stabilizatoare de curent cu control prin servo-motor.

Stabilizator automat de tensiune alternativa din Seria EA-SVC (Servo-Motor-Control)

 
Stabilizatorul automat de tensiune alternativa este compus dintr-un regulator de tensiune, un circuit control de esantionare si un servomotor. Cand tensiunea de intrare sau consumul se schimba, circuitul de control va amplifica si esantiona tensiunea iar servomotorul se va roti in directia dorita astfel se regleaza tensiunea pana ce tensiunea de iesire este stabilizata.
Acest aparat se monteaza intre sursa de alimentare si sarcina, minimizand variatiile tensiunii de alimentare pana la limitele impuse de performantele aparatului comutator, cand variaza :
Stabilizator de tensiune trifazic 380V
- tensiunea de alimentare
- consumul sau sarcina 
- frecventa retelei electrice
- conditiile de mediu (presiune, temperatura).
 
Acest tip de stabilizator are dimensiuni reduse, o greutate mica si prezinta mai putine distorsiuni de unda la iesire. Stabilizatoarele de tensiune sunt folosite intensiv in sistemele electrice care necesita tensiune constanta (centrala electrica, centrala termica,  echipamente de telecomunicatii, ) cat si in domenii ca productia industriala, cercetare stiintifica, domeniul medical.
 
Regulatoarele electromecanice se folosesc pentru reglarea tensiunii alternative in dispozitivele de putere mare.
 
Functii:
 
a. Tensiune de iesire stabilizata: 220V ± 3% respectiv 380V ± 3%
b. Spectru larg al tensiunii de intrare si caracteristici de compatibilitate a sarcinii
c. Protectie la fluctuatii de curent, subtensiune si supracurent, supratensiune, fapt ce garanteaza siguranta aparatelor alimentate si protectia terminalelor electrice.
d. Perioada de utilizare lunga: intrerupatorul rapid poate proteja in mod repetat aparatura la scurt circuit sau suprasarcina, iar peria de carbon (C1017), prelungeste eficient durata de functionare a stabilizatorului.
e. Afisajul indica supracurentul sau subtensiunea, supratensiunea, pentru ca utilizatorul sa poata folosi stabilizatorul in mod eficace.

Acest articol a fost publicat pe data de joi 18 august, 2011.
Spune unui prieten
Recomanda acest articol unui prieten:
Adresa e-mail:  
Produse relative la acest articol:
Stabilizator de tensiune cu relee 1000VA Braun Group - EA-AVR 1000VA
Stabilizator de tensiune cu relee 1000VA Braun Group - EA-AVR 1000VA
Stabilizator de tensiune AVR 1500VA / 900W Braun Group
Stabilizator de tensiune AVR 1500VA / 900W Braun Group
Stabilizator de tensiune 30kVA, trifazic, cu servomotor
Stabilizator de tensiune 30kVA, trifazic, cu servomotor
 
Traducere