Ce sunt becurile cu LED?

Ce sunt becurile cu LED?

   Sursele de iluminat cu LED economisesc energie si ofera o alternativa ecologica de inalta calitate la lampile incandescente din prezent. in viitor, tehnologia LED va deschide lumii posibilitati de iluminare fara precedent.
 
Becul, sursa de lumina neschimbata de peste o suta de ani, a fost prima victima, fiind inlocuit destul de usor de neon. Insa, in prezent, neonul este amenintat de aceeasi soarta datorita dezvoltarii tehnologice rapide a led-urilor, care pot inlocui cu succes neoanele in majoritatea aplicatiilor, aducand si imbunatatiri notabile. 
 
Ce este un LED?
   Acronimul LED inseamna Dioda Emitatoare de Lumina (Light Emitting Diode). In termeni obisnuiti, un LED este o sursa de lumina mica, insotita de un circuit electric ce permite modularea formei radiatiei luminoase. Sunt utilizate ca indicatori in cadrul dispozitivelor electronice, dar din ce in ce mai mult au inceput sa fie utilizate in aplicatii de putere ca surse de iluminare sau ca mediu de dispunere electronica a mesajelor informative ori publicitare. 
In termeni stiintifici, LED-ul este o dioda semiconductoare ce emite lumina la polarizarea directa a jonctiunii p-n. Efectul este o forma de electroluminescenta.
 
Bec cu LED comparativ cu  Bec incandescent - Avantaje/Deavantaje .... Economie
 
Principiu de functionare:
- Becul creeaza lumina printr-un filament care atunci cand intra in contact cu curent electric, filamentul devine incandescent, generand caldura si producand lumina. 
- LED-ul creeaza lumina printr-un “proces rece”, la aplicarea curentului electric semiconductorilor (galiu, arsen sau fosfor), acestia sunt stimulati de miscarea electronilor, generand fotoni care sunt perceputi de ochiul uman sub forma de lumina.Acestea nu se ard, nu devin fierbinti si nu utilizeaza nicio substanta periculoasa. 
- LED-ul disipa caldura prin baza LED-ului astfel aproape toata energia este transformata in lumina, spre deosebire de becul cu filament care transforma 95% din curentul electric consumat in caldura care se pierde.
 
Economie financiara si energetica
  10 Becuri obisnuite (20W) 10 Becuri a 24 de LED-uri (3,2W)
ore de iluminare 6h/zi 6h/zi
consum 200W 32W
durata de functionare 1000h 10000h
consum/luna 36000Wh 5760Wh
energie consummate/luna
1kW=0.66Ron
25.5 RON 4.1 RON
dupa 6 luni (1000 ore de uz) 
halogenul nu se arde
53.6 RON 0 RON
pret becuri (10) 53.6 RON 214.3 RON
cheltuieli 1 an 412.7 RON 263.1 RON
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 


In concluzie se realizeaza dupa un an, o economie de: 149.6 RON / 362880Wh
 
Compatibilitate:
-Becurile cu LED sunt confectionate cu acelasi model de dulie ca cel al becurilor obisnuite : E27, E14, GU10, MR16, "Mignon" E14
 
Luminozitate:
- LED-urile nu necesita folosirea unei lentile care sa ii imprime culoarea.
- Becul foloseste lentile care diminueaza mult intensitatea luminii. Datorita faptului ca filament devine incandescent, acestea incalzesc lentilele pe care le lumineaza, astfel se produce decolorarea si chiar topirea lentilelor.
 
Paleta de culori si semiconductori LED :
- rosu si infrarosu – AlGaAs
- verde – AlGaP
- rosu-orange, orange, galben si verde – AlGaInP
- rosu, rosu-orange, orange si galben – GaAsP
- rosu, galben si verde – GaP
- verde, verde-smarald si albastru – GaN
- ultraviolet apropiat, albastru-verzui si albastru – InGaN
- albastru – ZnSe
- ultraviolet – Diamant (C)
- de la ultraviolet apropiat pana la ultraviolet indepartat – AlN, AlGaN
- alb rece
- alb cald
 
 
Urmatorul pas in dezvoltarea LEd-urilor: OLED-urile
 
   OLED-urile (diode organice emitatoare de lumina) functioneaza similar LED-urilor, dar utilizeaza material semiconductor organic. incorporate in panouri ultrasubtiri, OLED-urile emit o lumina difuza care poate interactiona cu dumneavoastra.
Imaginati-va cum ar fi sa patrundeti in cea mai intunecata incapere in timp ce candelabre de ultima generatie reactioneaza printr-o lumina usoara. Imaginati-va ca v-ati misca mâna sub o lampa de birou si ati urmari cum devine mai luminoasa sau mai estompata ca raspuns. 
 
Si LED-urile, la fel celelalte produse, se pot defecta din diferite probleme.Daca cumparati LED-uri de 12V sau becuri tip MR16 va fi neplacut când in fata ochilor Dumneavoastra se strica LED-urile din module, in becuri sau in cazuri mai grave dulia se topeste sau se innegreste.

Cauze ... ?
 
Pentru evitarea defectelor trebuie sa aveti in vedere : 
1. Verificarea sursei de alimentare : Este important ca aceasta sa fie de 12V. Pentru a evita o posibila problema, este bine avem un transformator cu nivelul de tensiune stabilizat
2. Transformatorul utilizat pentru alimentam produsul sa furnizeze curent DC – curent redresat
3. Cum putem afla tipul sursei de alimentare ca produsul sa functioneze fara probleme? Exemplu: daca alegem modul-ul 5084UW-30-12V, curentul absorbit de acesta este de 200 mA. Sa presupunem ca doriti amplasarea a 20 module a câte 200 mA, curentul absorbit de acestea va fi 20X200 mA=4000 mA=4 A, deci avem nevoie de o sursa de 4 A, dar este indicat ca aceasta valoare sa fie supradimensionata cu 20%. in acest caz avem nevoie de un transformator de 5A 12V DC.
4. Daca apar nelamuriri sau intrebari in legatura cu sursele de alimentare, consultati-va cu o persoana din domeniul tehnic.
 
Noutati
Interzicerea becurilor clasice incandescente
 
   In data de 18 martie 2009 a fost adoptat Regulamentul (CE) nr. 244/2009 al Comisiei Europene pentru implementarea Directivei 2005/32/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele de proiectare ecologica pentru lampile de uz casnic nondirectionale. Prin urmare, toate lampile ineficiente vor fi scoase de pe piata in Uniunea Europeana, in cateva etape, incepand cu data de 1 septembrie 2009.
Concret, becurile traditionale, cu incandescenta, vor disparea treptat de pe piata, intre septembrie 2009 si 2012, conform acestui plan.
Becurile incandescente consuma foarte multa energie, folosind numai 5% din aceasta pentru a produce lumina, restul de 95% fiind transformata in caldura. In contextul schimbarii climatice, UE s-a angajat sa reduca emisiile de CO2 si este in cautarea diversificarii resurselor energetice. In acest scop, Uniunea doreste eliminarea becurilor incandescente, mari consumatoare de energie.
 

Acest articol a fost publicat pe data de vineri 12 august, 2011.
Spune unui prieten
Recomanda acest articol unui prieten:
Adresa e-mail:  
 
Traducere